Příběh pana Mirka: z ústavní hrůzy ke svobodnému životu

Příběh Mirka
Příběh pana Mirka: z ústavní hrůzy ke svobodnému životu

Když přišel do ústavu, bylo mu dvacet. Kromě tatínka už neměl z rodiny nikoho. A také řešil problémy s alkoholem. "Zavřeli mě do ústavu, abych se prostě polepšil," vzpomíná dnes Mirek, který už dva roky žije úplně jinak: v chráněném bydlení Diakonie ve Valašském Meziříčí.

V ústavu žil celých 30 let. Mezi sto dalšími muži. Ložnici jich sdílelo i deset. Teď může s podporou pracovníků Diakonie samostatně fungovat ve vlastní domácnosti. Má svou koupelnu, pokoj i kuchyň. Ve srovnání s ústavem nebývalé soukromí. "Můžu žít jako normální člověk. Nakoupit si, uvařit, vyprat. I vyžehlit. Žehlím dokonce i košile," usmívá se Mirek. Je na něm vidět, že má za sebou zásadní životní změnu. K lepšímu.

Mirek na kole Mirkova zahrádka Mirek na zahrádce

Za domem má Mirek i svou vlastní zahrádku, kde pěstuje bylinky nebo zeleninu. "Mám tady papriky, protože si rád vařím rajskou s knedlíkem a plněnou paprikou," vysvětluje. Vedle na keři dozrává rybíz. "Ještě chvilku potřebuje, ale pak... to bude koláček, to bude bublaninka," libuje si.

Chráněné bydlení: na cestě k samostatnosti

Chráněné bydlení pomáhá lidem s různými handicapy fungovat v běžném životě. Mirek a další se tu s podporou Diakonie učí pečovat o domácnost, ale také hospodařit s penězi a užívat života se vším, co k tomu patří. Nechybí kulturní aktivity nebo péče o sousedské vztahy. "Poprvé v životě jsem byl na koncertě," přemítá Mirek, "z ústavu nás tam nepustili nikdy."

Mirek u pralinek Mirek u počítače Mirek na koncertě

Životní obrat téměř zázračný, to je Mirkův příběh. Spíš než o zázrak jde ale o pečlivou a dlouhodbou práci lidí v Diakonii. Chráněným bydlením to nekončí. Mirek nedávno začal pracovat v místní pralinkárně, kterou tu Diakonie otevřela a zaměstnává v ní lidi s různými handicapy. A Mirek sám chce jít ještě dál: "Moc se těším, až jednou budu mít svůj vlastní byt," vyhlíží kupředu. Držíme palce na další životní cesty!

Podívejte se na Mirkův příběh na videu:

Každý den pomáháme lidem, jako je Mirek. Přidejte se i vy.

Podpořím klienty Diakonie

Popřejte Diakonii k narozeninám